• THE MAKING OF DE LICHTTOREN VI

  6 juli 2010

  DINSDAG 6 JULI

  Een bijzondere dag: de ochtend heel rustig lekker verder kunnen werken aan het schilderij.

  De middag werd in beslag genomen door een onverwachte begrafenis van een hele bijzondere vrouw: Ons Jozien. Jozien kwam jaren geleden als moeder van mijn vriendin Roos op schilderles in mijn atelier. Nog nooit een kwast in de handen gehad maar wel meteen enthousiast! Met altijd goeie zin kwam ze vervolgens vier jaar lang elke week trouw naar de les, een "beetje" eigenwijs maar met zoveel humor! Ik geef echt al jaren les maar ik heb nog nooit een leerling gehad met zo'n hoge productie.... niet alleen bij mij maar ook thuis, er werd altijd geschilderd "tussen de soep en erpels door" zoals ze zelf altijd zei. We hebben vanmiddag op Jozien geproost!

  Nu weer thuis begint langzaam de oranjekoorts hier weer bezit van de stad te nemen. Het "Hyundai Funpark" wordt weer in orde gemaakt met dranghekken, toiletten, veel Bavariakarren en de eerste fans staan alweer op het plein. Had ik dan toch wat oranje in m'n schilderij moeten verwerken of doe ik dat over 20 jaar.... nogmaals de Lichttoren maar dan met Bavaria als logo erachter en de herinnergen aan het WK 2010 opgeschreven....

  Dit zijn in ieder geval mijn jeugdherinneringen:

  Lees meer >> | 2587 keer bekeken

 • THE MAKING OF V

  6 juli 2010

  MAANDAG 5 JULI

  Vandaag begonnen met foto's te kopieeren uit mijn familiealbum van heeel lang geleden. Ja dan schiet het schilderen en verder werken niet erg op want bij elke foto hoort wel weer een verhaal en wordt heel lang stilgestaan. Ik heb niet van alles foto's...... maardat vind ik dan wel weer op internet.  Op het eind van de dag ben ik een tevreden mens wat wil je nog meer dan een schilderij maken van de Lichttoren IN de Lichttoren  en met je eigen herinneringen als extra erbij!

   

  Lees meer >> | 2932 keer bekeken

 • THE MAKING OF DE LICHTTOREN IV

  27 juni 2010

  Schilderen, Guus Meeuwis voor de deur, schilderen, oranje kijken in het "torentje", schilderen, Jip slaagt, schilderen......

  Ja ik weet het! Ontzettend slecht deze blog bijgehouden afgelopen weken maar zoals je boven al las was er tussen het schilderen door erg veel te doen in de binnenstad van Eindhoven. Daarom hier een klein overzicht in foto's van de progressie van het schilderij in de afgelopen weken...

  FOTO 1

  FOTO 2

  FOTO 3

  FOTO 4

  FOTO 5

  Lees meer >> | 2880 keer bekeken

 • THE MAKING OF: DE LICHTTOREN III

  12 juni 2010

  WOENSDAG 9 JUNI

  Heel erg vroeg opgestaan en in "pyama" achter de schildersezel... na dagen van getreuzel gaat het me nu te langzaam...

  Gisteren wel even 2 uurtjes, in de ochtend, geschilderd maar na een netwerklunch die toch iets langer duurde (met een paar wijntjes), huishoudelijke klusjes en boodschappen geen puf meer om de kwast op te pakken.

  Wat die lunch betreft misschien wel leuk voor alle dames: Elke 2e dinsdag van de maand in Cafe Wilhelmina in Eindhoven om half een 's middags. Voor wie: alle leuke interessante vrouwen van 35+ met als doel om elkaar professioneel te  helpen maar ook om van elkaar te leren. Wel even aanmelden kan ook via deze site.

  Dus vandaag moet het gebeuren: verder uitwerken van de basis van het schilderij, met oud logo van Philips....

  tot een uur of 6 lekker door kunnen werken zonder al te veel afleiding en spannende dingen. Geen anecdotes vandaag. Had graag door willen werken maar moet om half 8 in m'n atelier zijn om les te geven dat gaat gewoon door! 

   Morgen weer verder kan niet wachten!

   

   

  Lees meer >> | 3116 keer bekeken

 • THE MAKING OF: DE LICHTTOREN II

  10 juni 2010

  MAANDAG 7 JUNI

  Ik heb het hele weekend, tussen alle activiteiten en uitjes door, na kunnen denken over mijn grote witte doek. Werd in mijn dromen nog net niet achterna gezeten door witte doeken, maar toch! Vanochtend nog wat extra kwasten, groot palet en verf in mijn atelier opgehaald, dus nu kan ik echt aan de slag.

  Muziekje op, kop koffie erbij, toch nog even achter de computer tot er echt geen excuus meer is om niet te beginnen of..... toch nog een keer op de computer. Heb allerlei foto's van de oude lichttoren op het internet bekeken en eindhoveninbeeld.com is een erg leuke site en het werd nog leuker toen ik daar een oude familienaam tegenkwam: Denteneer was de meisjesnaam van mijn oma, oma is inmiddels al meer dan 10 jaar geleden overleden maar haar zus leeft nog en zij had een paar foto's op deze site gezet. Op een van de foto's kwam ik mijn overgrootvader van moederskant tegen, Jacques Denteneer, waarbij hij de hand schudt van veldmaarschalk Montgomery.

  Overopa was blijkbaar een belangrijke inwoner van Eindhoven: voorzitter van de Eindhovense VVV en ereburger van Bayeux omdat hij een van de initiatiefnemers was van de fakkeltocht op de fiets vanuit Bayeux op bevrijdingsdag , het Eindhovens Dagblad heeft nog een leuk artikel hierover in het archief:  www.ed.nl/dossierarchief/bevrijding/5626466/Eindhovens-ereburger-Bayeux.ece                                                                           

  Dusdoor mijn voorvaders zit het met mijn Eindhovense roots  wel goed maar die kunnen me nu echt niet helpen om mijn missie te volbrengen: nu moet er toch ook eens gekwast worden of heb ik last van een "writers" of meer een "paintblock"?

  Nou die block viel al met al wel mee,moest gewoon even op z'n plek vallen en nadat de kleuren permanentrood purper (zeg maar roze), cadmiumoranje en briljantblauw eenmaal op mijn palet lagen te pronken ging het eigenlijk vanzelf. Raar wel om weer eens thuis te werken... dat is inmiddels al zo'n 16 jaar geleden toen ik nog op de avond Kunstacademie in Amsterdam zat: fulltime werken, 3 avonden en soms ook de zaterdagochtend naar school dus thuis verder schilderen tussen het aardappels schillen en wassen door!

  Het resultaat van vandaag: Met een felgekleurde achtergrond al op het doek ben ik voorzichtig begonnen uit de losse hand de contouren van onze Lichttoren op het doek te zetten

  Zijn de verhoudingen goed, wil ik het hele gebouw erop hebben, moet er meer kleur in, vragen vragen vragen waar ik nog over wil nadenken maar eindelijk: het eerste begin is er.

  Lees meer >> | 2731 keer bekeken

 • THE MAKING OF: DE LICHTTOREN

  10 juni 2010

  VRIJDAG 4 JUNI

  Het is vandaag 4 juni precies 2 weken geleden dat dit doek hier thuis door de firma Artel  werd afgeleverd. Twee alleraardigste, gepensioneerde heren, die zeer geinteresseerd waren wat er nou op zo'n groot doek zou komen, stonden hier in mijn Loft te delibreren in wat voor auto, buiten hun eigen bestelbus om dit formaat schilderij (1.80x1.80) nog vervoerd kon worden..... Ik was allang tot de conclusie gekomen dat mijn Fiat Stillo dit niet aan kan en daarom het doek in plaats van in mijn atelier hier thuis laten afleveren:

  Daar is het ook allemaal mee begonnen: met hier thuis bedoel ik onze loft in de Lichttoren, in het centrum van Eindhoven. De lichttoren is zo'n beetje het icoon van Eindhoven, nu maar ook vroeger al .. ik ben hier getuige van want op mijn geboortetegel van heel wat jaren geleden prijkt de lichttoren: het torentje met daaronder de vierde en vijfde etage en wij wonen sinds oktober vorig jaar op de vierde. Om een cirkeltje maar rond te noemen.

  Weet je wat gaaf zou zijn zei mijn lief op een dag: "Jij hebt je geboorttegel van de lichttoren en nu bijna 50 jaar later maak jij zelf een schilderij van dit gebouw!"

  Ik heb hier lang over na moeten denken, was niet echt heel erg enthousiast: normaal haal ik mijn schilderinspiratie toch uit mensen en gevoelens; zo'n gebouw is dat niet kil en saai of is het juist een uitdaging om zo'n onderwerp naar je eigen hand te zetten...? Een paar weken geleden heb ik de knoop doorgehakt, de uitdaging aangenomen en een doek besteld, groot moest het zijn want het komt op een prominente plaats hier in de loft te hangen en de wanden zijn hier wel zo'n 4 meter hoog. Zo boven de bank kwamen we tot de conclusie dat het 1.80 x 1.80 zou worden. Ik vind dat wel groot genoeg de enige keer dat ik met dit formaat, althans zo hoog, heb gewerkt was voor de openingsexpositie van Mijnheer van Dijk op Stratumseind al mijn andere schilderijen zijn toch wel wat kleiner.  Het wordt dan wel een uitdaging maar een klein beetje comfortzone is wel prettig.

  Enfin dat is de hele voorgeschiedenis. Ik heb natuurlijk een heleboel foto's en schetsen van de lichttoren gemaakt en langzaam begon er zich iets te vormen in mijn hoofd....                                   Maar nu kijk ik al dagen tegen dit witte doek aan: het is geprepareerd en heeft als ondergrond rijstpapier en stukken linnen gekregen het is nogmaals wit gemaakt en nu durf ik geen kwast met kleur te pakken....

  WIT!

   

  (ik heb dit natuurlijk achteraf geschreven kwam pas vandaag op het idee om een blog over The making of de Lichttoren te maken omdat ik bijna elke dag foto's heb gemaakt van de veranderingen en vooruitgang)

  Lees meer >> | 3473 keer bekeken