VRIJDAG 4 JUNI

Het is vandaag 4 juni precies 2 weken geleden dat dit doek hier thuis door de firma Artel  werd afgeleverd. Twee alleraardigste, gepensioneerde heren, die zeer geinteresseerd waren wat er nou op zo'n groot doek zou komen, stonden hier in mijn Loft te delibreren in wat voor auto, buiten hun eigen bestelbus om dit formaat schilderij (1.80x1.80) nog vervoerd kon worden..... Ik was allang tot de conclusie gekomen dat mijn Fiat Stillo dit niet aan kan en daarom het doek in plaats van in mijn atelier hier thuis laten afleveren:

Daar is het ook allemaal mee begonnen: met hier thuis bedoel ik onze loft in de Lichttoren, in het centrum van Eindhoven. De lichttoren is zo'n beetje het icoon van Eindhoven, nu maar ook vroeger al .. ik ben hier getuige van want op mijn geboortetegel van heel wat jaren geleden prijkt de lichttoren: het torentje met daaronder de vierde en vijfde etage en wij wonen sinds oktober vorig jaar op de vierde. Om een cirkeltje maar rond te noemen.

Weet je wat gaaf zou zijn zei mijn lief op een dag: "Jij hebt je geboorttegel van de lichttoren en nu bijna 50 jaar later maak jij zelf een schilderij van dit gebouw!"

Ik heb hier lang over na moeten denken, was niet echt heel erg enthousiast: normaal haal ik mijn schilderinspiratie toch uit mensen en gevoelens; zo'n gebouw is dat niet kil en saai of is het juist een uitdaging om zo'n onderwerp naar je eigen hand te zetten...? Een paar weken geleden heb ik de knoop doorgehakt, de uitdaging aangenomen en een doek besteld, groot moest het zijn want het komt op een prominente plaats hier in de loft te hangen en de wanden zijn hier wel zo'n 4 meter hoog. Zo boven de bank kwamen we tot de conclusie dat het 1.80 x 1.80 zou worden. Ik vind dat wel groot genoeg de enige keer dat ik met dit formaat, althans zo hoog, heb gewerkt was voor de openingsexpositie van Mijnheer van Dijk op Stratumseind al mijn andere schilderijen zijn toch wel wat kleiner.  Het wordt dan wel een uitdaging maar een klein beetje comfortzone is wel prettig.

Enfin dat is de hele voorgeschiedenis. Ik heb natuurlijk een heleboel foto's en schetsen van de lichttoren gemaakt en langzaam begon er zich iets te vormen in mijn hoofd....                                   Maar nu kijk ik al dagen tegen dit witte doek aan: het is geprepareerd en heeft als ondergrond rijstpapier en stukken linnen gekregen het is nogmaals wit gemaakt en nu durf ik geen kwast met kleur te pakken....

WIT!

 

(ik heb dit natuurlijk achteraf geschreven kwam pas vandaag op het idee om een blog over The making of de Lichttoren te maken omdat ik bijna elke dag foto's heb gemaakt van de veranderingen en vooruitgang)